Intolerance a alergie na lepek - bezlepková dieta, potraviny a recepty

...když se ocitnete tváří v tvář tomu, že nemůžete lepek, zjistí vám intoleranci nebo nesnášenlivost, váš život se změní od základu. Najednou se ocitnete ve světě bezlepkových potravin, začnete hledat recepty bez lepku, potraviny, které lepek obsahují a možná taky začnete propadat panice, protože začnete mít dojem, že nemůžete skoro nic. 

Ale postupně zjistíte, že to jde, že existuje cesta a nemusí být vše tak zlé, jak se na první pohled zdá.

Když jsem zjistil intoleranci na lepek...

Celý život jsem jedl vše jako normální člověk a nikdy mě nenapadlo, že mi rohlík nebo chleba dělá problém. Vlastně jsem o žádné intoleranci nebo nesnášenlivosti na lepek neměl ani páru. Když se ohlédnu zpět, je pravdou, že jsem byl po pečivu spíše nafouklý a trápilo mě nadýmání, problémy se střevy atp., ale že bych snad trpěl nějakou nemocí, jsem si nepřipouštěl.

Celý problém vyplul na povrch ve chvíli, kdy jsme si s manželkou prošli extrémně stresovým rokem. Věc, o které jsme nikdy potom veřejně nemluvili. Je to už několik let zpět, kdy jsme v jednom roce přišli 2x o miminko. Během tak krátké doby došlo k situaci, kterou bylo tak těžké zpracovat, vyrovnat se s ní a vyrovnat se snad i s pocitem, jestli někdy budeme moct mít děti. Vím, že je mnoho párů, které si tímto prošlo nebo prochází a proto jsem se rozhodl o tomto tématu více mluvit. 

Rekonstruovali jsme tehdy byt, došlo i k situacím, že jsme právě v tomto období se měli stěhovat do nového bytu, který ale nebyl dokončený a vše se protahovalo a já měl vedle sebe ženu, která prožívala už podruhé to nejtěžší období v životě. 

Absolvovali jsme vyšetření snad na vše, různé medicínské i alternativní cesty a výsledek byl, že jsme absolutně zdraví lidi. Zůstal tam ale ten těžký šrám, se kterým jsme se začínali srovnávat. U mě tato situace vygradovala další měsíce v deprese, ze kterých jsem se ještě další měsíce dostával. Ale to je na jiný článek, který ještě sepíšu. Každopádně kromě depresí mě trápil chronický zánět žaludku, který vznikl právě v tomto stresovém období. 

 

Přišla zpráva, která znamenala nový začátek ve stravování  zn. BEZ LEPKU!

Po různých terapiích a zjišťování, jsme došli k závěru, že jsme sice zdraví z pohledu  "mít děti", ale přece jen je něco JINAK. A to jinak vygradovalo a vzniklo právě touto stresovou situací. Jelikož můj žaludek nereagoval na nic. Zjistil jsem, že ten největší problém mám s lepkem. Prostě potraviny s ním pro mě byly ty naprosto nejhorší. Způsobovaly mi zhoršení jak depresí, tak zánětu žaludku. A tak jsem se dostal na cestu intolerance na lepek, receptů bez lepku a bezlepkové diety. 

Mé jídlo v počátku byla rýže. 

Suchá rýže. 

Suchá bílá rýže a voda.

Situace, kdy jíte celý život vše a najednou můžete jíst jen rýži, je dost katastrofální stav. Už jen proto, že se samotná rýže nedá samozřejmě jíst dlouho, nemá tolik živin a tělo zmáhané depresí, zánětem žaludku a ještě podvyživené je docela dost zásadní problém. 

Právě proto jsem začal vymýšlet tolik receptů, protože jsem se jednoduše potřeboval najíst. A bílá rýže tím řešením fakt nebyla. 

Co se děje s člověkem, který sní lepek a má na něj intoleranci? Jak to poznat?

Intolerance na lepek nebo nesnášenlivost na lepek se dá poznat z testů krve. Nicméně hodně poznáte i z vlastníc pocitů. Pokud se po lepku necítíte dobře, máte nafouklé břicho, trpíte střevními problémy nebo opakovanými záněty žaludku, když jíte hodně pečiva, může být právě lepek problém.

Já poznám lepek v potravině v podstatě za 5 minut. Když sním něco s lepkem, zhruba do 5 minut se mi začne motat hlava. Zhruba po hodině mi začnou žaludeční problémy a podle množství lepku v jídle i střevní problémy. V podstatě hned po pozření lepku se mi zhorší nálada a jsem hodně podrážděný. A to jen např. po situaci, kdy sníte polévku, kterou někdo zahustil trochou mouky. Takové peklo tělo dokáže vytvořit. 

Popravdě jsem tyto situace už dlouho nezažil, protože se lepku už zhruba 5 let vyhýbám. Ovšem, když někde lepek je a já jsem to nevěděl, poznám to hned i bez toho, aniž by mi k obsahu jídla kdokoliv něco řekl. 

Když nemůžete lepek, máte stopku SKORO VŠUDE

Najednou se ocitnete ve světě, který jste neznali. Párek v rohlíku? Zapomeň! Už nikdy! 

Chleba z běžné pekárny? Nic takové nepřipadá v úvahu. Pizza v restauraci? Nemáme bez lepku. A ještě lehká narážka od číšníka: "To snad ani nejde".

Zeptáte se někde jestli je tam lepek a servírka vám odpoví, že tam asi mléko není. Takže zjistíte, že někteří lidi v restauraci ani netuší, co to vůbec jídlo bez lepku je a pletou si ho s intolerancí na laktózu - tedy kravské mléko. 

Nemůžete sladkosti, dorty, sušenky. 

Nemůžete jakékoliv běžné pečivo, chleba, rohlíky, vánočku, mazanec, toastový chleba. Nic.

Nemůžete jakékoliv omáčky v restauraci, protože 99% z nich zahušťují moukou.

Nemůžete ani hodně polévek, protože je zahušťují moukou.

Nemůžete se stravovat v běžné kantýně a nebo vybírat třeba jen z jednoho jídla. 

Nemůžete bramboráky, chlebíčky. Jakákoliv oslava nebo pouť, akce, je pro vás z pohledu jídla tabu. Můžete maximálně vyzobat zeleninu z chlebíčků a okořenit to vajíčkem.

Zmrzlinu ANO - ale bez kornoutku!

V běžné samošce nekoupíte skoro nic. V bufetu nic. V restauraci kdekoliv na venkově si nemůžete dát skoro nic. Záchranou jsou větší supermarkety, kde přece jen něco najdete. Specializované obchody a zdravé výživy. Bude to mnohem dražší, než nákupy běžných lidí, kteří nic takové neřeší. Ale právě proto, že to máte těžší, je to VÝZVA!

A tak začal můj život, kdy je pro vás postrachem "1" v jídelním lístku

To, co budete hledat všude, jsou jedničky na jídelním lístku. Protože právě číslem 1 se označuje lepek. Dále budete hodně číst složení všeho v obchodě. Protože když něco obsahuje jen kukuřičnou mouku a není tam pšeničná mouka, je to skoro výhra v loterii.

A tak začnete hlavně vařit doma. Protože to je ta nejlepší cesta, jak se opravdu konečně najíst.

Zjistil jsem, že se dá vše připravit bez lepku! A to je ta nejlepší zpráva. 

Šel jsem až tak daleko, že jsme všechny naše kuchařky sestavil tak, aby se s nimi dokázal stravovat člověk, který je na bezlepkové dietě nebo trpí nesnášenlivostí na lepek.

Protože zahušťovat se dá strouhanou zeleninou, polévku zahustíte rozvařenou pohankou nebo vločkami, bramboráky uděláte bez mouky nebo s použitím bezlepkové mouky. Jakoukoliv buchtu uděláte z bezlepkové mouky a není to problém. Dokonce i chleba už doma pečeme komplet bez lepku a kynutí a chutná nám nejvíc ze všech, které jsme kde zkoušeli. JDE TO!

A když budete pátrat, tak si dáte v restauraci i pizzu bez lepku.

Ano váš život bude trochu složitější, než život ostatních lidí. Budete si sebou tahat hodně svačinek, ne vždy se na cestě najíte, ale najednou objevíte nový svět, kde je jeden nejpodstatnější BOD - bude vám mnohem lépe než dříve!

A život bez lepku, nebude už takový problém. Nejhorší je začátek a smíření s tím, že to prostě bude ze začátku těžší.

Pokud nemůžete lepek, držíte bezlepkovou dietu, nebo trpíte nesnášenlivostí na lepek, můžete využít plno receptů z našich kuchařek. Protože vaříme bez lepku. A pokud se někde vyskytuje špaldová mouka, která lepku obsahuje nejméně, nahrazujeme ji bezlepkovou moukou. 

Vše jde vyřešit a obměnit!

Ať se vám daří a věřte, že život bez lepku není prohra, ale nová cesta!

Bude to těžší, ale zvládnete to. A myslete i na to, že v tom rozhodně nejste sami. 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz